Orzech włoski, odmiany, jak i kiedy ciąć – Anna Jankowska

Jakie najlepsze odmiany orzecha włoskiego do sadzenia w Polsce, jakie mają wady i zalety? Sady towarowe bez ochrony chemicznej? Czy czerwone orzechy włoskie maja przyszłość? Jak prawidłowo ciąć i formować orzechy włoskie? Jakim typem orzechów się nie handluje? Od czego zależy termin cięcia i kiedy ciąć? Choroba orzecha która potrafi zniszczyć 90 % plonu.

Co z tym nawożeniem azotem w orzechu? To wszystko i wiele więcej w prelekcji pani Ani Jankowskiej ze szkółki szczepionego orzecha włoskiego. Zobacz objawy bakteryjnej zgorzeli, antraknozy na pędach, braku potasu.

Czy potrzebujesz więcej informacji na któryś z tematów znajdziesz w prelekcji 🥰🌰

Sady towarowe bez ochrony chemicznej:

  • Praktyczne, ekologiczne rozwiązanie, ale wymaga więcej pracy i monitorowania.

Czerwone orzechy włoskie:

  • Mają przyszłość ze względu na unikalny wygląd i smak, ale są mniej znane na rynku.

Cięcie i formowanie orzechów włoskich:

  • Ważne dla zdrowego wzrostu i plonowania. Ciąć wczesną wiosną lub późnym latem.

Typy orzechów niewłaściwe do handlu:

  • Małe, uszkodzone, niewykształcone orzechy.

Termin cięcia:

  • Zależy od celu i odmiany. Najlepiej ciąć przed rozpoczęciem wegetacji wczesną wiosną.

Choroby orzecha:

  • Bakterioza, która może zniszczyć do 90% plonu.

Nawożenie azotem:

  • Wzmacnia wzrost, ale nadmiar może powodować problemy. Ważne jest zrównoważone nawożenie.

Jakie mamy odmiany szczepionego orzecha włoskiego do sadzenia w Polsce.

Zobacz objawy bakteryjnej zgorzeli, antraknozy na pędach, braku potasu.

Odmiany omówili w swoich prelekcjach pani Anny Jankowskiej i Tomka z www.ProjektOrzech.pl

Relacje dostępne na kanale HANAT TV 🥰🌰

Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania lub potrzebujesz więcej informacji, jestem tutaj, aby pomóc!

Scroll to Top